Emlékszel még? Szép volt, de szép! – Elszármazottak Találkozója Somlóvecsében

gergo

Gyere el és hívj el magaddal egy Somlóvecseit, akivel szeretnél találkozni! Ez a gondolat volt a mottója annak a találkozónak, amire szeptember 9-én várták a település kultúrházában mindazokat az egykori somlóvecsei lakosokat, akik fontosnak tartják gyökereiket, szívesen találkoznának távolba szakadt, rég nem látott barátaikkal, ismerőseikkel, egykori osztálytársaikkal.

Az első ilyen találkozót még 2007. július 7-én rendezték Bóna Sándor a település első polgármesterének szervezésében. -Bóna Sándor 18 évig volt első embere Somlóvecsének. –Több mint tizenhat év után 2023-ban, Pálovics Jenő, Molnár László és Horváth Attila magánkezdeményezésére indult el úja a szervezőmunka, amit a település mostani polgármestere: Bóna Sándorné Molnár Zsuzsanna az első perctől támogatott.

Délután egy órától érkeztek a résztvevők, a legtöbben Ajkáról, ezen kívül Somlószőlősből, Nagyalásonyból, Devecserből, Dobáról, Pápáról, Veszprémből, Érdről és Budapestről is jöttek vendégek. Főleg a hatvan feletti korosztály képviseltette magát, akik még személyesen vagy telefonon, levélben tartják egymással a kapcsolatot. Közöttük hamar híre ment a találkozónak, „mindenki szólt mindenkinek”, de azért az internetet is segítségül hívták a szervezők. Akik ott voltak, pár órára visszaidézték fiatalkorukat, régi szerelmeiket, iskolás csínytevéseiket, esküvők és sajnos egyre gyakrabban temetések emlékeit. Több régi fénykép is előkerült a fiókok mélyéről, amiket mindannyian örömmel nézegettek, akik Somlóvecsében születtek, ott éltek, ott nőttek fel, akik számára a régmúltat idéző otthon ezt a kicsi, de annál szerethetőbb falu jelenti. Talán ettől volt olyan családias és megható ez a találkozás.

A résztvevőket elsőként Horváth Attila szervező köszöntötte és kívánt jó szórakozást mindenkinek, majd a település polgármestere mesélt a falu jelenéről. A Somló lábánál fekvő és Ajkától mindössze kb. 30 km-re fekvő kistelepülés 94 állandó lakossal rendelkezik, akik egy nagyon összetartó közösséget alkotnak. Pályázati úton nyert falubusz segíti az itt élőket és a fölújított kultúrházban programokat is szerveznek.

Bár a program batyus bálként szerveződött, azért a polgármester beszéde mellett sajátkészítésű babgulyással is kedveskedett a vendégeknek, amiket Kissné Tóth Teréz, a falugondnok Vánkos Gáborné és Bóna Bálint segítségével tálaltak az asztalokra, amikre Molnár László jóvoltából üdítő, kávé, ásványvíz és sör is került.

A múltidéző beszélgetések mellett az elmaradhatatlan nótázás is része volt a programnak. Weinhardt József tósokberéndi harmonikás segítségével olyan dalokat is énekeltek az idősebbek, amikre a fiatalabb generációk talán már nem is emlékezhetnek, és egy kis tánc is fokozta a jókedvet. Az este kilenc óráig tartó találkozó legszebb pillanatait Tihanyi György fényképész örökítette meg és készített egy csoportképet a falu templománál.

A szervezés elején többen is azt mondogatták egymásnak: „Ha öten leszünk, akkor már megérte”. Közel ötvenen voltak, akik családtagjaikkal együtt szeretettel így emlékeztek: ”Szép volt, de szép!”

A nagy sikerre való tekintettel a közeljövőben szeretnének hasonló programot szervezni a településen, hogy azok is részesei legyenek, akik szeptemberben nem tudtak itt lenni.

Horváth Attila szervező

Fotó: Tihanyi György
Forrás: https://ajkaiszo.hu/emlekszel-meg-szep-volt-de-szep-elszarmazottak-talalkozoja-somlovecseben/